Stress bedoel ik eigenlijk. Een veelgehoord woord als we het hebben over honden en (probleem)gedrag. De reacties op het woord zijn wisselend. Van directe weerstand, ontkenning naar nieuwsgierigheid en alles daar tussenin. Er wordt soms ook wel lukraak iets over gezegd. Het is in ieder geval tijd voor opheldering als je het mij vraagt!
Een fysieke reactie van je hond op een emotie. Punt.
En daar kun je nog helemaal niks mee, veel te kort door de bocht. Wel om even aan te geven dat stress niet groter of onnodig negatief gemaakt moet worden.
Als we het hebben over stress denkt men al gauw aan iemand die niet helemaal lekker in zijn vel zit. Het woord is behoorlijk vervuilt, dat is namelijk niet waar ik het nu over heb. Door deze negatieve associatie kan er al gauw miscommunicatie ontstaan. Stress hoeft namelijk helemaal niet negatief te zijn, dit kan natuurlijk wel. Als een hond opgewonden is omdat hij boos is, maar het kan net zo goed dat je hond blij is omdat jij weer thuis komt. In beide gevallen is er sprake van een emotie en daar reageert je hond fysiek op.
We nemen een emmer als voorbeeld waar een basis niveau aan stress in zit. Dat heeft iedereen, en dat heb je ook nodig om te overleven. Het is namelijk een natuurlijke reactie om in een noodsituatie adequaat te kunnen reageren. Het is een proces die je staande houdt in een veranderende omgeving. Balans zou je het ook kunnen noemen. Als je in balans bent zit er dus een gezond basis niveau aan stress in die emmer. En zo werkt het voor onze honden ook.
Iedere keer dat je hond in een situatie terecht komt die gepaard gaat met opwinding stijgt het niveau in die emmer. En met rust, slaap of andere stress verlagende factoren zoals bijvoorbeeld hersenwerk, kauwen of snuffelen zakt het niveau in die emmer weer.
Op het moment dat je flink uit balans bent en het afbouwen van stress hormonen minder snel gaat als het opbouwen van stress gaat uiteindelijk de emmer overlopen. En wanneer die emmer overloopt is er sprake van dermate veel hormonen dat de reactie van je hond explosief wordt. Dit kan zich uiten door een hond die bijvoorbeeld last krijgt van de gekke 5 minuten of de zoomies. Dit ziet er vaak heel grappig uit en is voor een keer ook niet erg, gebeurt het iedere dag dan is het wel zoeken naar een beter balans. Het kan ook gaan over een hond die uitval gedrag naar andere honden vertoont. In beide gevallen is het kijken naar die emmer en wat kun je doen om ervoor te zorgen dat deze niet dagelijks overloopt?
Ik hoop dat je met deze uitleg met een frisse blik naar het woordje stress kunt kijken. En dat het jou en je hond kan helpen op het moment dat er sprake is van extreem gedrag. En kom je er nou zelf niet helemaal uit? Dat is helemaal niet gek. Er komt veel meer bij kijken als deze korte uitleg. Neem dan gewoon contact met me op. Dan kunnen we samen kijken hoe het met het emmertje van jouw hond gesteld is!